Juwelier Vaessen

Bongerd 11, Heerlen

Dit gebouw en de naastgelegen panden zijn gerealiseerd in een traditionalistische bouwstijl en kunnen worden beschouwd als de tegenpool van het modernistische Glaspaleis. Dassen was in 1927 ook betrokken bij de plannen van Schunck voor een nieuw modehuis maar heeft plaats moeten maken voor Peutz.

De straatgevels zijn uitgevoerd in bruinrode baksteen in staand verband (alle strekken lagen liggen boven elkaar). De begane grondlaag van de voorgevels zijn uitgevoerd als winkelpui in een met natuurstenen platen beklede omkadering. De gevels hierboven zijn tussen pilasters voorzien van verdiepte velden, die doorlopen over twee verdiepingen en worden beëindigd met opvallende zware natuurstenen lateien. In het veld zijn dunne deelzuiltjes opgemetseld, ter breedte van een kop (halve steen), waar tegen/tussen op beide niveaus de kozijnen zijn geplaatst.

De kozijnen op de eerste en tweede verdieping hebben een onder- en bovenraam, waarvan het laatste is voorzien van een glas-in-loodvulling. Ze zijn naar de zijde van het deelzuiltje iets naar buiten geplaatst. De lekdorpel en de latei volgen deze positie, waardoor een bescheiden plastiek ontstaat. De gevel is op de straathoek afgeschuind en wordt beëindigd met een natuurstenen deklijst, die in het midden opwaarts is geknikt.

De hoekoplossing is hoger opgetrokken, boven de dakgoten en dakkapellen van de aansluitende vleugels. Tegen de muurdam tussen twee vensteropeningen is een smeedijzeren vlaggenstokhouder bevestigd. Aan weerszijde van de vlaggenstok is in siersmeedwerk het bouwjaar 1926 vermeld. De mooie voordeur in de Oranje Nassaustraat kan worden gezien als een bekrachtiging van de wens tot wonen boven winkels.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Winkel
Bouwjaar:
1926
Architect:
Henry Dassen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-057

Locatie