Kouvenderstraat 111, Hoensbroek

Het woonhuis naar ontwerp van architect Pluymen uit Maastricht is gebouwd in opdracht van de heer J. Offermans. Het woonhuis is opgetrokken op een vrijwel rechthoekig grondplan in één bouwlaag met hoog zadeldak, loodrecht op de straat. Hierdoor is een opvallende prisma-vorm ontstaan met twee dakvlakken onder een hoek van zestig graden die het lineaire karakter van de Kouvenderstraat significant onderbreekt. De gevels zijn uitgevoerd in gemêleerd roodbruine baksteen in kettingverband. De dakvlakken zijn gedekt met geglazuurde gesmoorde verbeterde oud Hollandse dakpannen. Het pand ligt verhoogd ten opzichte van het straatniveau.

De entree bevindt zich in de voor(top)gevel aan de linkerzijde. Een gemetselde trap, begeleid door dito keer/tuinmuren, leidt tot de stoep voor de entree, die gesitueerd is onder een geprononceerde luifel, die om de hoek op de linker zijgevel is doorgezet. De entree is voorzien van een (gemoderniseerde) deur met glaspaneel. 

Links van de entree is de keermuur hoger opgetrokken tot gemetselde plantenbak, die om de hoek met de linker zijgevel is doorgezet. Rechts van de entree is de gevel uitgebouwd met een driezijdige erker. 

In 1939 is het woonhuis aan de linker achtergevel uitgebreid met een uitbouw. Aan de linkerzijde van het pand  is in 1980 naar een plan van de Hoensbroekse architect en latere rijksbouwmeester Jo Coenen, een fysiotherapiepraktijkruimte gerealiseerd. 

Het pand is vanaf de bouw in 1929 in het bezit van de familie Offermans, hetgeen de naam ‘huis Offermans’ rechtvaardigt. Vanaf 1980 is Offermans Fysio tot op de dag van vandaag in het pand gehuisvest.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Praktijk fysiotherapie
Bouwjaar:
1929
Architect:
Petrus Hubertus Antonius Augustinus Pluymen
Stijl:
Traditionalisme
No data

Locatie