Kouvenderstraat 111, Hoensbroek

Het woonhuis naar ontwerp van architect P.H.A.A. Pluymen uit Maastricht in opdracht van de heer J. Offermans heeft een driehoekig prisma als basis. Het woonhuis is opgetrokken op een vrijwel rechthoekig grondplan in één bouwlaag met steile kap loodrecht op de straat, waarin twee bouwlagen. De gevels zijn uitgevoerd in gemêleerd roodbruine baksteen in kettingverband.
De dakvlakken zijn gedekt met geglazuurde gesmoorde VOH-pannen. Het pand ligt verhoogd ten opzichte van het straatniveau.

De entree bevindt zich in de voor(top)gevel aan de linkerzijde. Een gemetselde trap, begeleid door dito keer/tuinmuren, leidt tot de stoep voor de entree, die gesitueerd is onder een geprononceerde luifel, die om de hoek op de linker zijgevel is doorgezet. De entree is voorzien van een (gemoderniseerde) deur met glaspaneel.

Links van de entree is de keermuur hoger opgetrokken tot gemetselde plantenbak, die om de hoek met de linker zijgevel is doorgezet. Rechts van de entree is de gevel uitgebouwd met een driezijdige erker.

In 1939 is het woonhuis aan de linker achtergevel uitgebreid meteen uitbouw.
Aan de linkerzijde van het pand in 1980 naar een plan van architect Jo Coenen een fysiotherapiepraktijkruimte gerealiseerd.

De woning is van belang vanwege de architectonische opzet en detaillering die, uitgezonderd de achterzijde relatief goed is behouden. Mede als voorbeeld van woningbouw voor de middenklasse.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1929
Architect:
P.H.A.A. Pluymen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-022

Locatie