Hoekpand Sint Antoniusweg

Oliemolenstraat 28-30, Heerlen

Het werk van Henri Dassen wordt gekenmerkt door traditionalisme. Dit hoekpand sluit daarbij aan door conventioneel materiaalgebruik met ambachtelijk metselwerk, schuine daken, houten kozijnen en ramen en deuren met roede verdelingen. De gevels zijn uitgevoerd in roodbruine baksteen in Vlaams verband (metselverband waarbij de korte kant en de lange kant van een baksteen elkaar afwisselen).

Expressionistisch zijn de details boven de gevelopeningen. Eerst een uitgemetselde strek waardoor ramen worden geaccentueerd met als het ware een strakke rechte wenkbrauw.

Dan daaronder rollagen van anderhalve steen hoog met aan de onderzijde een tandmotief. Het pand heeft in de top en op de borstweringen versieringen bestaande uit tableaus die in het metselwerk zijn opgenomen.

In tegenstelling tot het pand ernaast is hier geen verbrokkeling door de afwijkende wit geschilderde sluit- en aanzetstenen. Er is er meer aandacht voor het gevelvlak zelf en maakt het geheel een rationelere indruk. Dassen maakt geen bandvormige horizontale compositie van de vensters maar kiest voor een verticale compositie met vensterassen. Hij heeft een voorliefde voor de toepassing van driedelingen. Kruiskozijnen hebben vaak ongedeelde onderramen en zes- of negenruits bovenramen. De gevels worden beëindigd in een rechte houten bakgoot die aan de onderzijde van ondiepe cassettes is voorzien. Het schilddak is gedekt met rode Tuiles-du-Nordpannen. Kenmerkend zijn de nostalgische halve maantjes die de ligging ondersteunen.

 

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1919
Architect:
Henri Dassen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-110

Locatie