Burgemeester De Hesselleplein 14, Heerlen

De opdrachtgever voor dit pand uit 1919 was M.J. Gorissen. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met een afgeschuinde hoek. Bijna alle hoekpanden aan het De Hesselleplein en de toe leidende straten hebben afschuinde hoeken. Hiermee werd  de samenhang van het stedenbouwkundige concept versterkt en het deelplan in een groter kader gepast.

Het opgaande metselwerk bestaat uit bruinrode baksteen in kruisverband. De mansarde kap is later opnieuw gedekt met antracietkleurige tuile du nord dakpannen. Op de nok staan dakpionnen.

De mooie hoekoplossing heeft een rustige ritmiek van de ramen, die een staand formaat hebben en later zijn aangebracht. Zij heeft een sterk afwijkende materiaalkeuze ten opzichte van de andere panden aan het plein, wat de opgaande lijn accentueert. In het metselwerk van het hoofdgebouw en het bijgebouw bevinden zich talrijke uitbundige baksteenversieringen allen in de zelfde kleur, trant en materialisatie. De metalen hemelwaterafvoeren zijn tweezijdig ingekapseld met metselwerk. In de verticale lijn van de vierkante pijp zijn links en rechts vijf strekken als een horizontaal accent uitgemetseld.  De knikken in de gevelvlakken zijn beklemtoond met in- en uitspringende vertandingen.

De ramen op de eerste verdieping hebben een omlijsting met uitgemetselde bakstenen kopjes.

De borstweringen van de ramen op de eerste verdieping bestaan uit op hoogkant geplaatste bakstenen die aan de onderkant eindigen met een verkenning. Deze sluit aan op de rollagen boven de gevelopeningen van de begane grond. Ook de pilasters links en rechts van de garagepoort hebben fraaie uitkragende baksteensculpturen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorgebouw
Bouwjaar:
1919
Architect:
Henk Tummers
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-084

Locatie