Harrie Meers huis

Sint Josephstraat 21, Hoensbroek

Het gebouw is opgetrokken op rechthoekig grondvlak in twee hoge verdiepingen met kap, waarvan de nok evenwijdig aan de straat ligt en een zaal-uitbouw aan de achterzijde in grotendeels één bouwlaag met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kettingverband met toepassing van betonnen lateien. De dakvlakken van het zadeldak en de dwars daarop staande aankappingen op de geveltoppen zijn gedekt met gesmoorde OVH-pannen.

De voorgevel heeft als hoofdvorm een lijstgevel met rechts van het midden een hoger opgetrokken topgevel. De geveltop wordt begrensd door kantpannen en het geveldeel rechts door de zinken kraal van de goot op het muurwerk. Dit geveldeel is iets lager dan het linkerdeel.

Rechts van de entree bevindt zich onder een zware latei een brede vensteropening met een stalen pui, bestaande uit drie vaste ramen, van elkaar gescheiden en geflankeerd door een drieruits raam. Erboven bevinden zich drie van elkaar door een steens strek brede muurdam gescheiden even brede spleetvensteropeningen, die zijn dichtgezet met plaatmateriaal.

De achtergevel bezit een topgevel links van het midden en is deels afgedekt door een tweelaags uitbouw met plat dak. In de uitbouw bevindt zich in beide zijgevels een houten tweelicht met ongedeeld onder- en bovenraam.

Het pand is genoemd naar Harrie Meers die in en om Hoensbroek bekend stond om zijn inzet voor mensen met een WAO. Bij zijn pensionering ontving het pand officieel zijn naam. Dit gebeurde eind jaren 80 van de vorige eeuw.

In 2018 is brand gesticht in het complex. Eind 2019 zal het pand weer in gebruik genomen worden door de WIA-WAO-belangenvereniging Hoensbroek e.o. (belangenvereniging opgezet voor en door uitkeringsgerechtigden en gehandicapten die menen dat hun rechten regelmatig met voeten getreden worden).

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorpand
Bouwjaar:
1935
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme met invloeden vanuit de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-025

Locatie