Halfvrijstaand woonhuis

Emmastraat 143, Hoensbroek

Het woonhuis is opgetrokken op onregelmatig rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap. Een gedeelte kent drie bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd in gemêleerd donkergele en bruingele baksteen in Vlaams verband, met een plint in mangaansteen.

De lekdorpels zijn uitgevoerd in bruine keramische lekdorpelstenen. De dakvlakken van het zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat zijn gedekt met gesmoorde Tuiles-du-Nordpannen.

De voorgevel telt aan de linkerzijde drie bouwlagen, waarvan het meest linkse gedeelte vooruitgeschoven is opgetrokken. Hierdoor sluit het pand in hoogte en rooilijn aan op het naastgelegen pand. In het rechterdeel van de voorgevel, dat twee bouwlagen telt, is de entree gesitueerd. De hoek met de rechter zijgevel is hier onder een betonnen luifel teruggelegd om een portaal te vormen. De vloer van het portaal is uitgevoerd in terrazzo met een wit veld binnen een grijs kader. In het veld is een bloemmotief opgenomen. De voordeur is uitgevoerd met twee vierkante en een smal hoog raam met glas-in-loodvulling. Het gevelvlak boven de entree was oorspronkelijk geopend voor een inpandig balkon. De gevelopening is later dichtgezet met glasstenen.

De woning is van monumentaal belang vanwege de architectuur en detaillering, die vrijwel ongeschonden bewaard is gebleven en vanwege de situering aan de kop van een huizenrij, waarbij middels een fraaie architectonische opeenvolging van bouwmassa’s tot een begeleiding naar de kopgevel is gekomen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1925
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Amsterdamse School
OMDH nr:
OMDH-KP-005

Locatie