Halfvrijstaand woon/winkelpand

Hoofdstraat 103, Hoensbroek

Het pand is in 1929 gebouwd als woonhuis annex slijterij in opdracht van de heer Al Hamers, jarenlang gemeenteraadslid en wethouder in Hoensbroek. Voor de bouw hiervan werd de oude slijterij, die hier al sinds 1866 gevestigd was, gesloopt.

De Hoofdstraat was in die tijd tot eind vijftiger jaren dé winkelstraat van Hoensbroek met meer dan 100 winkeliers en andere zelfstandigen. Vanaf begin vijftiger jaren kwam hier door ontwikkelingen als het omleiden van buslijnen en éénrichtingsverkeer stevig de klad in.

Op 31 december 1973 werd de slijterij opgeheven en het gebouw werd verkocht aan architect ir. P.A.M. Mertens. Deze verbouwde in de loop der jaren de winkel en het woonhuis erboven tot kantoren voor zijn architectenbureau. De laatste verbouwing vond in 1984 plaats met een gedeeltelijke uitbreiding aan de achterzijde van het pand.

Na het terugtreden van architect Mertens en de verhuizing van het bureau later naar Maastricht staat het pand leeg.

Het pand is opgetrokken op een rechthoekig grondplan in drie bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd bruinrode (begane grond) en donkergele baksteen in halfsteens verband. De gevels zijn beëindigd met geglazuurde zwarte keramische dekstenen.

Het gebouw is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet en detaillering, die vrij goed bewaard is gebleven in een stijl, die minder vaak voorkomt in de gemeente.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Winkel, Woning
Bouwjaar:
1929
Architect:
Nico Ramakers
Stijl:
Modernisme met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-006

Locatie