Gedachteniskapel

Akerstraat 37a, Heerlen

Deze vredeskapel is gebouwd als gedachtenis aan alle gesneuvelden en als monument voor een blijvende vrede. Ernaast  staat een gedenkplaat met de tekst: “Wij hebben hier den strijd ons opgelegd volstreden. Ter eerbiedige en dankbare gedachtenis aan de gevallenen uit onze stad in de 2de wereldoorlog. De burgerij van Heerlen.”

Op 4 mei wordt er de Dodenherdenking gehouden. Het verhaal gaat dat verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder burgemeester Van Grunsven, tijdens de oorlog hebben afgesproken, een vredeskerk te bouwen als de stad ongeschonden uit de strijd zou komen. Plannen daarvoor werden al tijdens de oorlog gemaakt maar het duurde tot 1961, voordat de kapel gerealiseerd werd.

Peutz heeft verschillende schetsen gemaakt. De gedachteniskapel heeft een achthoekige plattegrond met een doorsnede van 8 meter. De hoogte van de trommel is ongeveer 10 meter. Daarop komt nog eens een maat van ongeveer 10 meter voor het dak, de lantaarn en het kruis. Op het eerste gezicht lijkt het bouwwerk te zijn opgetrokken uit massieve blokken. Dit is echter niet het geval. De muren zijn van beton een aan weerszijde bekleed met platen natuursteen.

In 2010-2011 is de kapel gerestaureerd. In het interieur staat een polychrome Madonna met kind van de beeldhouwer Frans Timmermans. De glas in lood ramen zijn van de bekende Heerlense glasschilder Eugène Laudy.

 

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kapel
Bouwjaar:
1961
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Delftse School
OMDH nr:
OMDH-KP-106

Locatie