Peter Schunckstraat 100-1082, Heerlen

Deze flatgebouwen zijn gebouwd volgens het Wilma II gietbouwsysteem, indertijd een revolutie in de hoogbouw. Wilma introduceerde als een van de eerste in Nederland een snelle bouwmethode in de jaren 1960.

Hierbij werden grote stalen of houten mallen voor de wanden op de juiste plaats gesteld om er vervolgens beton in te storten. Na het storten van de wanden werden er tussen de gestorte wanden houten of stalen tafels gesteld en werden deze volgestort en was er weer een plafond en vloer gereed. Dit proces werd een aantal keren herhaald tot de flat gereed was. Door het gladde oppervlakte van de mallen hoefden de muren niet te worden gepleisterd. Bouwen werd een industriële en de overheid stimuleerde het gebruik van bouwsystemen.

Het oorspronkelijk bestemmingsplan voorzag in een ring van flatgebouwen rondom de wijk Heerlerbaan. Uiteindelijk is het bestemmingsplan gewijzigd en werd vanaf de flat aan de Palestinastraat de hoogbouw gewijzigd in laagbouw.

In 2018 zijn de woningen gemoderniseerd, en o.a. voorzien van een ander verwarmingssysteem, van blokverwarming naar individuele ketels. Daarnaast zijn de galarijen voorzien van een nieuw hekwerk.

Bijzonder is dat de kopgevels van een drietal flatgebouwen voorzien zijn van in totaal 5 murals. Daarvoor is door Stichting Street Art  de galerij XXL in het leven geroepen. De bedoeling is dat nog zeker twee murals zullen volgen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Flat
Bouwjaar:
1968 renovatie 2018
Architect:
J.A.M. Kurvers
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-153

Locatie