Dubbel woonhuis

Laan van Hövell tot Westerflier 19, 21, Heerlen

Het ontwerp oogt traditioneel, maar de geometrische vormen zoals driehoeken en vierkanten signaleren moderne tijden. Ook de hoekoplossing waarbij lange horizontale lijnen worden beëindigd tegen een verticale erker doet vooruitstrevend aan. De bouwmaterialen: baksteen in kettingverband, dakpannen en houten blokkozijnen passen daarentegen weer meer bij het traditionalisme. Ze lijken bewust in contrast met het naastgelegen schoolgebouw.
Jos Wielders wilde wat betreft de architectuur niet aansluiten bij het karakter van de romantische pleinen zoals Jan Stuyt die had ontworpen, maar deed het stedenbouwkundig wel.

De voordeur kwam in plaats van aan de straatzijde aan de pleinzijde. De frontgevel is symmetrisch met visueel gekoppelde ramen en schiet vierkant door tot boven de daklijn.

In het middendeel van de frontgevel op nr. 21 zit een rechthoekige houten deur met een hardstenen dorpel, aan weerszijden een zijlicht met glas-in-lood en de vlaggenmast precies in het midden. Aan rechterzijde van de deur een hardstenen brievenbus. De oorspronkelijke verfkleuren van de kozijnen buiten waren okergeel en van de ramen zwart.

De heer Steenaert, opdrachtgever van nummer 21, was geen hoofdonderwijzer zoals per vergissing vaker werd verteld. Hij werkte bij de Gezamenlijke Mijnen en later als personeelschef bij Oranje-Nassau Mijnen. Daar vond men dat werknemers niet groter en luxer mochten wonen dan hun directe meerdere.

Volgens de overlevering mocht het nieuwe woonhuis van de welstandscommissie niet te dominant zijn. Deze opgelegde uitgangspunten waren in strijd met de architectuuropvattingen van Wielders die graag bij de moderne bouwers wilde horen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1932
Architect:
J.J. Wielders
Monumentnr:
523286
OMDH nr:
OMDH-RM-094

Locatie