Complex zes woningen

Tempsplein 2-2A-3-4-5-6, Heerlen

Dit blok woningen vormt een onderdeel van een complex van 3 blokken woningen die in één bouwfase zijn opgetrokken.

Het bouwblok is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak in twee bouwlagen met kap. De hoek Tempsplein/Raadhuisstraat is kwartrond afgerond. De gevels zijn uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in halfsteens verband. De plint is bekleed met onregelmatig gevormde stukken natuursteen ‘rustica’, tot onder de vensteropeningen op de begane grond. Het om de hoek omgezette schilddak is gedekt met gesmoorde Tuiles-du-Nordpannen.

De gevel van nummer 2 omvat het afgeronde gedeelte tot de entree aan het Tempsplein.

De voorgevel van Tempsplein 3 en 4 en Tempsplein 5 en 6 zijn identiek in opzet en per paar woningen spiegelbeeld-symmetrisch aan elkaar. De naast elkaar gesitueerde woningen bezitten een gezamenlijke entree. De gevel van nummer 6 wijkt van het voorgaande af. De entree is gelijk aan de overige.

Het complex van woningen is in samenhang met de woningenblokken Tempsplein 7 en 8 en Tempsplein nummer 1-1A-1B van monumentale waarde vanwege de architectonische opzet en detaillering. Mede van belang uit stedenbouwkundig oogpunt in relatie tot de planmatige uitleg van de gemeente.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1918-1922
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-095

Locatie