Complex zes woningen

Tempsplein 11-12-13, Heerlen

De woningen zijn duidelijk als één geheel ontworpen, één gevel in rode baksteen met twee kapellen in mansardevorm. Op de hoek een torentje dat begint op de eerste verdieping.

Opvallend zijn de versieringen in baksteen. In de plint van het gebouw zijn drie rijen met strekken doorgemetseld, die de panden met elkaar verbinden. Onder de dakgoot zijn lijsten aangebracht.

Op sommige plaatsen zijn bakstenen op hoogkant wigvormig buiten het gevelvlak gemetseld.

Op nummer 12 bevindt zich een mooie boogvorm boven de voordeur met twee zijramen.

Het complex is opgetrokken op L-vormige plattegrond in twee bouwlagen met kap. De gevels zijn uitgevoerd in licht roodbruine baksteen in kruisverband. Een plint wordt gesuggereerd door drie metselgangen in donkere baksteen. De mansardekap, die om de hoek is doorgezet, is gedekt met rode Muldenpannen.

Nr. 11 heeft lang dienst gedaan als kantoorpand. De benedenverdieping is in 1976 verbouwd als praktijkruimte voor de dermatologenmaatschap van dr. J. Wuite en dr. M. Go, die er tot begin jaren negentig hebben gewerkt. Op de eerste en tweede verdieping was lang een advocatenkantoor gevestigd. Het pand is nu weer in gebruik als woonhuis.

Het complex van drie woningen is van monumentale waarde vanwege de architectonische opzet en detaillering die gaaf bewaard is gebleven. Van belang als onderdeel van het oeuvre van de architect.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1919
Architect:
Henk Stoks
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van het eclecticisme
OMDH nr:
OMDH-KP-099

Locatie