Buurtschap Terschuren

Terschurenweg, Hoensbroek

De naam Terschuren gaat zeker terug tot het jaar 1104. In de Anales Rodenses schrijft de analist het volgende: Een ministeriaal met de naam Embrico en zijn vrouw Adelida schenken aan het klooster Rolduc ‘fünfeinhalb Malter Weiszen bei Scuren’. Dit is wellicht de oudste vermelding over Hoensbroek, die we kennen.

Het oude Terschuren ademt nog steeds de sfeer van het verleden. De huizen liggen aan de smalle Terschurenweg die geplaveid is met klinkers en kinderkopjes. De huizen liggen nog op dezelfde plaats als op een oude kaart uit de 18e eeuw.

In 1830 telde Hoensbroek 224 huizen waarvan er 15 in Terschuren lagen. Sinds die tijd is in Terschuren niet veel bijgebouwd, wel veranderd. Vroeger waren de huizen getimmerd en bestonden uit vakwerk, leem en stro. De mensen leefden van de landbouw. In de huisweide stond vaak een bakoven. Water haalde men uit de put en de Geleenbeek die in het dal stroomt.

De mensen uit “Oud Tersjure” vormen een hechte gemeenschap.

Iets verder richting de nieuwe Buitenring loopt parallel met de Terschurenweg de Schurenbergsweg waarlangs een tiental woningen liggen. De berg tussen deze twee wegen is de Schurenberg, vroeger de Pappersberg genoemd.

Hoewel architectonisch ernstig aangetast staat dit straatje symbool voor het elders verdwenen dorpskarakter van deze streek.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Buurtschap
Bouwjaar:
-
Architect:
-
Stijl:
-
OMDH nr:
OMDH-KP-012

Locatie