Broederschool Molenberg

Kerkraderweg 7, Heerlen

De naam Broederschool is gegeven omdat het onderwijs werd verzorgd door de Maastrichtse Congregatie van de Broeders van de Beyaert. Het gebouw is opgetrokken op nagenoeg rechthoekig grondplan en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwmassa’s, te weten een rechthoekige bouwmassa in twee bouwlagen met zadeldak, met daar tot aan de nok ingeschoven een rechthoekige bouwmassa in één bouwlaag met een zadeldak dat proportioneel te groot is voor de bijbehorende bouwmassa.

De lage bouwmassa steekt aan de rechterzijde uit buiten de andere bouwmassa. De gevels zijn uitgevoerd in donker roodbruine baksteen in kruisverband. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde Tuiles-du-Nordpannen.

Intern zijn van belang het trappenhuis met de granieten trap en dito trappalen, waar tussen houten leuningen op smeedijzeren hekken, de betegelde lambris in traphal, overloop en gangen, een granieten console met een Mariabeeld in de traphal, de betegelde gangen en overlopen en de granito uitstortgootstenen.

Het schoolplein is van de openbare weg gescheiden middels een gemetselde muur met aan weerszijden van de toegang breder uitgemetselde kolommen, bekroond met een natuurstenen bol. Het gebouw heeft ook nu nog steeds de bestemming “onderwijs”. Momenteel is er de basisschool “de Broederschool” in gevestigd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Basisschool
Bouwjaar:
1921
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van het expressionisme
OMDH nr:
OMDH-KP-114

Locatie