Brandweerkazerne

Bekkerweg 44, Heerlen

Bij de brandweerkazerne is door kunstenaar Frans Timmermans (1921-2005) een toepasselijk kunstwerk geplaatst: ‘Haan met vuur’. De haan staat symbool van de waakzaamheid van de brandweer.

De brandweerkazerne is een ontwerp van de bekende Maastrichtse architect Theo Boosten en maakte deel uit van een ensemble van drie gebouwen: brandweerkazerne, politiebureau en mijnschool die een grote architectonische en stedenbouwkundige samenhang vertonen.
De Boosten driehoek.

Kenmerkend is het sterke horizontalisme met doorlopende bandvensters en de architectonische gelaagdheid. In het begin van de jaren zestig was deze plek, een weide achter de bloemenwinkel Erven, een van de vijf in het oog springende hoekgebouwen op de vijfsprong ‘aan de Linde’.

Deze stedenbouwkundige invulling was ontstaan in het verlengde van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1933 waarin ir. Jos Klijnen (1887-1973, architect en stedenbouwkundig adviseur van Heerlen) voorstelde de Welterlaan te verbinden met de Ruys de Beerenbroucklaan en links en rechts dure woningen te bouwen, vergelijkbaar met het karakter van de Bongaertslaan.

Het idee is overgenomen in het ‘Uitbreidingsplan in hoofdzaken’ van 1958 en kan gelezen worden als een breuk tussen het traditionele gesloten bouwblok (Berlage) en de vrije stedenbouwkundige vorm (Le Corbusier). Het politiebureau is helaas gesloopt.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Brandweerkazerne
Bouwjaar:
1963
Architect:
Theo Boosten
Stijl:
Modernisme met invloeden van de Maastrichtse School
OMDH nr:
OMDH-KP-132

Locatie