Vrusschemigerweg 2, Heerlen

De boerderij, een Limburgse Hoeve van het halfopen type, bestaat uit drie vleugels gegroepeerd aan een binnenplaats, die naar de zijde van de zijweg van de Vrusschemigerweg is afgesloten met een muur. De voor en achter vleugel, die evenwijdig aan de weg zijn gesitueerd, zijn voorzien van een schilddak.

De vleugel aan de rechterzijde tussen de voor- en achtervleugel in sluit met een lager zadeldak aan op de kap van beide vleugels. De gevels zijn opgetrokken in baksteen dat deels is gepleisterd en deel geschilderd. De schilddaken zijn gedekt met gesmoorde OH-pannen.

De gevel aan de binnenplaats van de rechtervleugel omvat enige kleine ongedeelde vensters en luikopeningen op de verdieping. Aan de linkerzijde bevindt zich een moderne pui met negenruits glasdeuren en twee ongedeelde bovenlichten. Aan de rechterzijde bevindt zich een enkele deur met een negenruits glaspaneel. Het metselwerk is wit geschilderd en voorzien van een lage zwart geschilderde plint.

In de hoek met de zijgevel van de voorvleugel leidt een gemetselde trap tot de kelder. Hiernaast staat tegen de gevel een moderne erker-uitbouw. Geheel rechts bevindt zich een met een zware balk gesloten rechte doorgang. Intern zijn van belang de oorspronkelijke kapconstructies met op de moerbalken gestapelde jukken en plafonds met gepleisterde troggewelfjes tegen de kinderbinten.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
Eind 18e eeuw
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-148

Locatie