Bernardinuscollege

Akerstraat 95, Heerlen

Begin 20e eeuw bestond het onderwijs uit openbare scholen. De bisschop van Roermond wenste katholiek middelbaar onderwijs, maar vond voor de oprichting daarvan geen gehoor bij het kerkbestuur van de Pancratiusparochie. Daarom richtte hij zich tot de Franciscaner orde die reeds aan de Sittarderweg een klooster met kerkgebouw in gebruik hadden genomen.

Er werd een stuk grond gekocht aan de Akerstraat, dat toen nog buiten de bebouwde kom lag. Er werd een klooster met schoolgebouw gebouwd in 1912 naar een ontwerp van J. Seelen. Op 15 september 1913 werden de schooldeuren voor het eerst geopend. De leraren waren de paters die in het klooster hun intrek hadden genomen.

School en klooster ademen de Franciscaanse geest uit en zijn verfraaid met glas-in-lood ramen en beeldornamenten die verwijzen naar het leven van St. Franciscus van Assisi, de inspiratiebron voor Wereld- dierendag.

In 1999 werd architect Jo Coenen gevraagd een ontwerp te maken waarbij het Bernardinuscollege en het voormalige kloostercomplex verbouwd zouden worden. Coenen maakte een ontwerp waarbij de 3 elementen van Seelen (1912), Wielders (1931) en Lerou (1930) herkenbaar aanwezig zouden blijven. De oude kloosterkapel werd verbouwd tot een prachtig auditorium; in de gang met kloostercellen kwamen enkele klaslokalen en beneden werden enkele collegezalen gerealiseerd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
School
Bouwjaar:
1912
Architect:
Jos Seelen / Jo Coenen
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Amsterdamse School
OMDH nr:
OMDH-KP-129

Locatie