Bremersweg 11, Heerlen

Deze boerderij gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, het woonhuis in 1927. De Benzenraderhof is van betekenis omdat in de kelder de Geleenbeek ontspringt. Deze geologische en cultuurhistorische topic is mede van invloed op de ontstaansgeschiedenis van Heerlen.

Het agrarische complex bestaat uit een carré met boerderijgebouwen gesitueerd in een U-vorm rond een binnenplaats. De hoek rechtsvoor wordt gevormd door een vierkant woonhuis in twee bouwlagen met schilddak. Hierop sluit, aan de achterzijde, een iets smallere schuur aan in anderhalve bouwlaag met zadeldak. Deze vormt de rechter vleugel van het complex. De iets lagere noordwestvleugel sluit aan op de rechter vleugel en telt één hoge bouwlaag met zadeldak. Boven een volledig geopende doorgang is een geveldriehoek hoger opgetrokken. In de top zijn ventilatiespleten gemaakt door in drie verticale stroken koppen in het metselwerk weg te laten.

De linkerzijde van het complex wordt gevormd door een lage schuur met zadeldak, die tegen de achtervleugel is aangebouwd. Ten westen ligt de vijver. Op deze schuur sluit de muur aan, die nabij de woning is geopend als toegang tot de binnenplaats. Hier bevindt zich een monumentale gietijzeren hekpaal.

Een opvallende gevelelement is het gootoverstek van het woonhuis op bewerkte houten consoles. In het dakvlak staan twee schoorstenen, waarvan het kanaal in de gevel een halve steen is uitgemetseld. Ankers markeren de ligging van de moerbalken en de kapspanten. Het linker kanaal komt van de begane grond, het rechter kanaal van de verdieping. In de nok van de woning staat een houten opbouw met een schilddakje gedekt met leien, waarvan de geveltjes als roosters zijn uitgevoerd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Boerderij
Bouwjaar:
Omstreeks 1850 en 1927
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-149

Locatie