Appartementengebouw

Hommerterweg 17, Hoensbroek

Dit appartementengebouw met verkoopruimte is in eigen beheer gebouwd in 1929 door aannemer H. Geurten voor een bedrag van 8.800 gulden.

Het hoekpand is opgetrokken op een driehoekig grondplan, dat het beloop van de straten volgt, in deels twee bouwlagen met kap en deels drie bouwlagen met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in Vlaams verband in mangaansteen (begane grond en de afgeschuinde hoek over de volle hoogte) en bruinrode baksteen. Kunststeen is toegepast in lateien en lijsten.

In het rechterdeel van de rechter zijgevel bevindt zich de entree tot de woningen. Op de afgeschuinde hoek van het pand ligt de entree tot de verkoopruimte. De deur met glaspaneel ligt teruggeplaatst ten opzichte van het gevelvlak onder een driemaal verspringende metselgang van koppen. Voor de entree ligt één hardstenen trede. Boven de deur vormt een dubbele betonnen latei/band de basis voor een halfrond balkon, waarvan de borstwering is opgetrokken in verticaal verwerkt metselwerk, afgesloten met een betonnen rand. Op de voorzijde van het balkon is een smeedijzeren vlaggenstokhouder aangebracht. Aan het balkon grenst onder een over de aangrenzende gevels doorlopende betonnen latei een deuropening met deur met glaspaneel en ongedeeld bovenlicht.

Het rechterdeel van de linker zijgevel is identiek aan het linkerdeel van de rechter zijgevel. Dit pand is van monumentale waarde vanwege de goed bewaard gebleven architectonische opzet en detaillering, die afgestemd is op de locatie als hoekpand.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Appartementencomplex
Bouwjaar:
1929
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Amsterdamse School
No data

Locatie