Open Monumentendag Heerlen 2019

Interessante routes en diverse gratis openstellingen

Op zondag 15 september organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een tocht langs 153 karakteristieke panden. Enkele bijzondere panden, waaronder de Brandweerkazerne en het Broerderhuis, zijn deze dag gratis toegankelijk voor publiek.

De routes en een overzicht van de gratis openstellingen kunt u zondag 15 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis ophalen in de ontvangsthal van Hotel van der Valk Heerlen. (Let op de omleidingen, volg de borden!).

“Plekken van Plezier”
“Plekken van Plezier” is het landelijke thema van Open Monumentendag 2019. De werkgroep Open Monumentendag Heerlen heeft vorig jaar een boek uitgebracht met daarin de 153 Rijksmonumenten die Heerlen rijk is. Dit jaar bieden zij u de mogelijkheid om nogmaals 153 panden te bezichtigen. Gebouwen die weliswaar geen Rijksmonument zijn, maar wel behoren tot de meest karakteristieke panden van Heeren.

Er zijn 4 handzame en overzichtelijke routes samengesteld die u gratis kunt afhalen. Alle bijbehorende foto’s en teksten zijn te vinden op de website www.openmonumentendagheerlen.nl.

U kunt de routes niet alleen op zondag 15 september gebruiken om de karakteristieke panden van Heerlen te bezichtigen. U kunt dat ook later en in etappes doen. De kaarten, de informatie en de foto’s blijven ook na open monumentendag via de website openmonumentendagheerlen.nl beschikbaar.De openstelling van de vijf bijzondere panden geldt natuurlijk wel uitsluitend op deze Open Monumentendag.

Route en Foto’s

Beschrijving Pand 1 – 26
Beschrijving Pand 27 – 40
Beschrijving Pand 41 – 73
Beschrijving Pand 74 – 106
Beschrijving Pand 107 – 139
Beschrijving Pand 140 – 153

De organisatoren hopen dat de bezoekers veel plezier beleven aan de 153 plekken die zij in het kader van karakteristieke panden in Heerlen kunnen bezichtigen.

Boek
Mensen spreken vaak over Heerlen als een niet-monumentale stad. Geheel ten onrechte, want Heerlen kent maar liefst 153 Rijksmonumenten! Deze zijn in een bijzonder mooi boek beschreven en getoond.

“Rijksmonumenten Heerlen” is een boek van 256 pagina’s met een harde kaft. In het boek wordt Heerlen op een andere manier op de kaart gezet. Als een stad met een bijzondere en rijke historie en als een stad die steeds meer oog krijgt voor haar eigen schoonheden. Alle 153 RIjksmomumenten die de stad rijk is, worden in het boek beschreven, mede aan de hand van foto’s van Cyril van de Weijer. De boeken zijn inmiddels vrijwel uitverkocht.

Gratis geopend
Onderstaande panden zijn alleen op deze 15de september gratis opengesteld van 12.00 tot 17.00 uur. Aanmelding is niet nodig.

 • Nederlands Mijnmuseum
  Museumpad 2 (Centrum)

 • De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg /
  Restauratieatelier Restaura
  Raadhuisplein 20 (Centrum)

 • Brandweerkazerne
  Bekkerweg 44 (Centrum)

 • Broederhuis en Broederschool
  Kerkraderweg 7-9 (Molenberg)
  Rondleidingen om 12.00 en 13.30 uur

 • Andreaskerk (open tot 16.00 uur!)
  Palestinastraat 326 (Heerlerbaan)

Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de werkgroep open monumentendag Heerlen. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd; gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK*, Stichting Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

Omleidingen
In de periode van 2 september tot 29 november 2019 zijn er wegwerkzaamheden bij de op- en afrit naar de N281. Van der Valk Hotel Heerlen is in deze periode doorlopend bereikbaar vanuit noordelijke richting (Eindhoven/Sittard). Verkeer komende vanuit zuidelijke richting (Aachen) wordt via de afrit Heerlen Noord (voorbij Woonboulevard) omgeleid.