Open Monumentendag Heerlen 2018

Open Monumentendag 2018
Zondag 9 september 2018

Op eigen gelegenheid Route langs alle 153 Rijksmonumenten in Heerlen

Inschrijven bij Van der Valk Heerlen,
Terworm 10, 6411 RV Heerlen
Van 10.00 tot 16.00 uur

U ontvangt een gratis routekaart met daarop 119 adressen van Rijksmonumenten in Heerlen.

Op zondag 9 september organiseert de Werkgroep Open Monumentendag Heerlen een unieke tocht langs de opvallend vele Rijksmonumenten die deze gemeente rijk is. Vertrekpunt is Hotel van der Valk, waar u tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis routebeschrijving kunt ophalen. Ook het pas verschenen boek “Rijksmonumenten Heerlen” is hier verkrijgbaar.
Bijzonder boek 

Mensen spreken vaak over Heerlen als een niet-monumentale stad. De leden van de Werkgroep Open Monumentendag Heerlen vonden het anno 2018 tijd worden om dit feitelijk onjuiste beeld recht te zetten. De gemeente Heerlen kent namelijk maar liefst 153 Rijksmonumenten! Deze worden in dit boek in 119 paragrafen beschreven en getoond. De opmerking dat Heerlen een niet-monumentale stad zou zijn, hopen ze met de uitgave van dit boek voor eens en voor altijd recht te zetten.

“Rijksmonumenten Heerlen” is een boek van 256 pagina’s met een harde kaft. In het boek wordt Heerlen op een andere manier op de kaart gezet. Als een stad met een bijzondere en rijke historie en als een stad die steeds meer oog krijgt voor haar eigen schoonheden.

Het boek is een uitgave van de gemeente Heerlen en is in een beperkte oplage gedrukt. De kosten van het boek bedragen € 35,00. De deelnemers aan de Open Monumentendag Heerlen kunnen het boek op 9 september bij de stand van de Werkgroep Open Monumentendag Heerlen in de hal van Hotel van der Valk Heerlen kopen voor de eenmalige prijs van € 25,00. Dit kan tijdens het afhalen van de gratis routebeschrijving tussen 10.00 en 16.00 uur.

De gratis routekaarten zijn bedoeld voor de bezoeker van de Open Monumentendag. Zij kunnen op 9 september de route per auto of fiets op eigen gelegenheid afleggen. Aanmelding is niet nodig.

Een aantal Rijksmonumenten zal gratis te bezoeken zijn zoals SCHUNCK* / Glaspaleis, het Thermenmuseum en het Nederlands Mijnmuseum. Kasteel Hoensbroek is ook open, maar hier dient de normale entree betaald te worden. Kijk op de websites voor de openingstijden.

Ook de Pancratiuskerk is open (gratis rondleidingen vanaf 13.00 uur) evenals de kerkhofkapel en het Belgisch grafmonument op de algemene begraafplaats aan de Akerstraat.

SCHUNCK*
Een week na de Open Monumentendag, op zondag 16 september organiseren de Vrienden van SCHUNCK* een wandeling aan de hand van het boek “Rijksmonumenten Heerlen”. Onder leiding van een gids worden een aantal Rijksmonumenten in het centrum van Heerlen bezocht. Deelname is gratis. Uiteraard is het op deze open dag ook mogelijk om het boek aan te schaffen of om een begeleide tour door het SCHUNCK* Glaspaleis te lopen. Kijk voor meer informatie op www.schunck.nl.

Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de Werkgroep Open Monumentendag Heerlen. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd: gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK*, Stichting Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.


SCHUNCK* / Glaspaleis
Bongerd 18, 6411 JM Heerlen schunck.nl

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, thermenmuseum.nl

Nederlands Mijnmuseum
Mijnmuseumpad 2, 6412 EX Heerlen, nederlandsmijnmuseum.nl

Kasteel Hoensbroek
Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek, kasteelhoensbroek.nl