Open Monumentendag Heerlen 2016

Dit jaar werd Open Monumentendag gehouden in het weekeinde van 10 en 11 september. Het landelijke thema was “Iconen en Symbolen”. In Heerlen kon u op zondag 11 september deelnemen aan twee mooie bustochten door Heerlerheide en Hoensbroek. Deelname is gratis.

De busritten in Heerlerheide starten om 12.30, 13.00 en 14.30 uur. Opstapplaats is bij Gen Coel, Groeet Genhei 14. De busritten in Hoensbroek starten op dezelfde tijden, de opstapplaats is hier Amicitia, Markt 9. Indien u beide ritten wilt meemaken kon dat ook.

In elke bus (maximaal 18 personen) zat een begeleider die u vertelt over de vele bezienswaardigheden die u op de routes tegenkomt. Elke deelnemer ontving gratis een prachtig boek waarin de diverse gebouwen uitgebreid beschreven zijn. De busrit duurde ongeveer anderhalf uur.

De organisatie van Open Monumentendag Heerlen koos dit jaar voor een andere benadering. Voorzitter Fred Vondenhoff legt uit; “De bekende monumenten zijn allemaal al diverse malen opengesteld voor het publiek. Dit jaar willen wij graag andere gebouwen bekijken, juist omdat het thema daar zo goed bij past. Daarom bekijken we in zowel Hoensbroek als Heerlerheide een aantal bijzondere gebouwen, kunstwerken en bezienswaardigheden. Het is onze bedoeling om de bezoekers te laten ervaren dat er dicht bij huis ook mooie en opvallende architectuur en kunst te vinden en te zien is. Vaak komt men daar niet aan toe in de eigen omgeving. Open Monumentendag is bij uitstek geschikt om hier aandacht aan te schenken. Bovendien ontvangen de deelnemers een heel mooi boek met daarin de beschrijvingen en mooie foto’s van de objecten die we tijdens de rit bezoeken.”

Bij het boek zat ook een routebeschrijving zodat men de route op een later moment nog eens op eigen gelegenheid kan overdoen.
U kunt de routebeschrijving en het boek nu hier downloaden:

Download routebeschrijving Hoensbroek (353 KB – pdf)
Download routebeschrijving Heerlerheide (219 KB – pdf)
Download Boek Open Monumentendag 2016 (9,7 MB – pdf)


Prelude
Op woensdag 7 september vond de traditionele prelude Open Monumentendag Heerlen plaats. Sander van Daal nam de bezoekers mee in de wereld van iconen en symbolen en blikte vooruit op de busritten. De prelude vond plaats in Amicitia, Markt 9 Hoensbroek en start om 19.30 uur.

OMDH
Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de Commissie Open Monumentendag Heerlen. In deze commissie zijn vertegenwoordigd; de gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK, Stichting Historische Kring Land van Herle, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.