“Losse” activiteiten in Heerlen tijdens de Open Monumentendagen 2015

  1. Het monumentale schachtgebouw van de mijn ON I is tijdens het hele weekend van 12 en 13 september a.s. gratis toegankelijk. In het schachtgebouw wordt informatie verstrekt over de mijnhistorie in Heerlen. Er worden doorlopend films vertoond en er is een permanente tentoonstelling te zien over de mijnbouw en een verzameling van mijnattributen. Verder is bij het schachtgebouw de originele locomotief te bezichtigen die indertijd bovengronds bij de ON I dienst heeft gedaan. Openingstijden zijn van 11:00 uur tot 17:00 uur. Verdere informatie op: www.nederlandsmijnmuseum.eu

  2. De onlangs gerealiseerde Brede Maatschappelijk Voorziening (BMV) Aldenhof te Hoensbroek organiseert op zondag 13 september a.s. de feestelijke open dag bij de BMV. Er worden diverse open podia voor muziek, dans en sport georganiseerd bij dit prachtige nieuwe gebouw dat ontworpen is door DAT-architecten uit Tilburg. Een gebouw dat zeker bij de architectuur -en kunst geïnteresseerden bijzonder in de smaak zal vallen.

  3. Het Savelbergklooster aan de Gasthuisstraat 2 is het voormalige klooster van de congregatie De Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Na een grondige restauratie hebben de zusters hun oude klooster opengesteld voor publiek. U kunt er de tentoonstelling een Leven lang bezoeken, waar u kennis kunt maken met de unieke levens van deze groep vrouwen die zich altijd voor hulpbehoevenden hebben ingespannen. Het Savelbergklooster is op zondag 13 september gratis te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur.

  4. Pancratiuskerk Heerlen. In verband met de Open Monumentendagen 12 en 13 september is de centrum kerk St. Pancratius te Heerlen open voor bezichtiging  tussen 13.00 en 16.00 uur (gratis). Bovendien is de kerk elke zaterdag open voor bezichtiging tussen 13.00 en 16.00 uur (gratis). Tijdens de opening zijn er gidsen aanwezig om het een en ander te vertellen van de kerk.

  5. Antoniuskerk de Vrank. Tijdens de Open Monumentendagen is ook deze kerk geopend. Ir. Fritz Peutz bouwde een qua uiterlijke vorm en ruimtelijke indeling modern complex. Het werd een functioneel gebouw voor wat licht, lucht, waterafvoer, warmte, akoestiek aangaat. Zijn eigen ambachtelijke grootmeesterschap toont hij vooral binnen in de kerk. Het figuurmetselwerk, de vele verschillende gewelven, steenhouwerswerk, de meubelmakers, het smeedwerk. Hij gebruikte de beste materialen, liet grotere aantallen juist fabrieksmatig fabriceren, maar alles met meesterhand bewerken en afwerken. Bouwmeester Peutz ontwierp het totaal tot in de kleinste details en liet de beste ambachtslieden meer specifieke onderdelen vervaardigen. Functioneel, juist ook als kerk functioneel.

    Onbetwist hoogtepunt van de kerk zijn de kruiswegstaties van Charles Vos. Deze grote beelden in hoogglansglazuur betekenden een technische vernieuwing om plastieken en reliëfs te maken. Vos heeft de gehele kerk ook van beelden voorzien: (35 afzonderlijke stukken). Zo’n grote samenhangende verzameling van hoogtepunten van deze grote “beeldenmaker” vind u nergens’.