Open Monumentendag Heerlen 2015

Maak kennis met ruim 60 bijzondere Heerlense panden

Open Monumentendag 2015 staat in het teken van “Kunst en Ambacht”. Zondag 13 september kunt u gratis een rit maken in een busje langs ruim 60 panden die een relatie hebben met “Kunst en Ambacht”. Tijdens deze busreis van ruim 1,5 uur wordt u bijgepraat door deskundige begeleiders.

Het gaat dit jaar om minder bekende gebouwen die binnen het thema “Kunst en Ambacht” vallen. Het zijn woonhuizen, industriële en openbare gebouwen met in het oog springende details. Maar het ligt er niet altijd dik bovenop, er zijn ook panden waar je juist moet zoeken naar de pareltjes, naar de relatie met de begrippen kunst of ambacht.

Het thema voor Open Monumentendag wordt altijd landelijk bepaald. Dit jaar staat “Kunst & Ambacht” in en rond het monument centraal. Kunst is overal om ons heen vaak zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Dit geldt zeker voor architectuur, door sommigen ook wel de moeder aller kunsten genoemd.

In Heerlen wordt de link gezocht tussen architectuur en toegepaste kunsten zoals podiumkunst, beeldende kunst, letteren of muziek. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant van het ‘aankomende’ monument belicht (stucwerk, gevelstenen, wandbeschilderingen, tegeltableaus, metselwerk, betimmering en glas-in-lood).

Onbekend
De organisatie van Open Monumentendag Heerlen kiest dit jaar dus voor een andere benadering. Voorzitter Fred Vondenhoff legt uit; “De bekende monumenten zijn allemaal al diverse malen opengesteld voor het publiek. Dit jaar willen wij graag andere gebouwen bekijken, juist omdat het thema daar zo goed bij past.”

Deelnemers ontvangen een brochure met alle informatie. Deze brochure maakt het ook mogelijk om de route later ook zelf met de auto of per fiets te rijden.

Programma
Zondag 13 september kunt u dus gratis en onder deskundige begeleiding een busreis door Heerlen maken, langs meer dan 60 ‘aankomende monumenten’. De busjes vertrekken vanaf het Parkstad Limburg Theater Heerlen, om 13.00, 13.30, 14.00 en 15.00 uur.
Zorg dat u erbij bent. Deelname is gratis. Reserveren is noodzakelijk via onze website www.openmonumentendagheerlen.nl

OMDH
Open Monumentendag Heerlen wordt georganiseerd door de Commissie Open Monumentendag Heerlen. In deze commissie zijn vertegenwoordigd; de gemeente Heerlen, Historisch Goud, LGOG Parkstad Limburg, Vrienden van SCHUNCK, Stichting Historische Kring “Het Land van Herle”, Heemkundevereniging Welten-Benzenrade, VVV Zuid Limburg en de Stichting Cyclocross Heerlen.

Bekijk hier de route (pdf) > 
Bekijk hier het Routeboekje (pdf)

Klik hier voor de Prelude >
Klik hier voor overige activiteiten >