10 september 2017
"Boeren, burgers en buitenlui"

Open Monumentendag Heerlen 2008

Thema "MijnSporen", 13 & 14 september

Programma Zondag 14 september 2008

Unieke busreis
Download de route (pdf )>>
Op zondag 14 september, tijdens Open Monumentendag Heerlen kon u gratis genieten van een busreis langs diverse herinneringen aan de Mijnindustrie in de regio. Het was een reis met deskundige uitleg over de zaken die u passeert. Langs plekjes waar u al vaak langs bent gekomen, zonder te beseffen dat hier duidelijke herinneringen aan het mijnverleden te vinden zijn. De reis begon in het Cultuurcentrum Heerlerheide en eindigt bij het Nederlands Mijnmuseum in het schachtgebouw van de ON 1.

Expositie Stijlkamers
Heel bijzonder was de expositie die op zaterdag 13 en zondag 14 september in het Cultuurcluster Heerlerheide te zien was. Drie zogenaamde stijlkamers nemen u mee terug in de tijd. De tijd van de mijnen. Er was een woonkamer uit de 60-er jaren, een mijnwerkerskroeg en een kapelletje. Alles wasfunctioneel en werd opgeluisterd door muzikale intermezzo’s. In de hal van het nieuwe Corneliushuis presenteerden de Heemkunde-verenigingen van Heerlerheide en Hoensbroek zich aan het publiek..

Taxatie Mijnattributen (14.00 - 17.00 uur)
Zondag 14 september tijdens Open Monumentendag in Heerlen heeft Harrie Schlechtriem in Cultuurcluster Gen Coel mijnattributen getaxeerd. Harrie Schlechtriem is sinds 1981 bezig met het thema Mijnbouw.
Eerst vanuit Mijnmuseum Rolduc en vanaf 1994 vanuit het Industrion.
Hij heeft o.a. de DVD “Op reis door de Steenkolenmijn” samengesteld, een educatief naslagwerk voor de Limburgse scholen. Vanuit zijn huidige functie als medewerker Ontwikkeling en Kennisoverdracht is Harrie steeds betrokken bij de samenstelling van exposities en lesprogramma’s. In het dagelijks leven wordt regelmatig mijnrelicten ter beoordeling aangeboden.